Nethandel, falske sider og gode råd

I danmark handler vi online som aldrig før. Online salg er i Danmark steget med det dobbelte siden 2011.
Det kan på mange måder være en god ting, men i og med at flere åbenbart handler ind på nettet er der mere og mere behov for omtanke.
Nethandel er nemt, men kan være risikabelt.

Undersøg webshoppen

Du er rigtigt godt stillet hvis du handler ind på nettet i forhold til muligheder for tilbagebetaling og fortrydelsesret.
Men da der er mange falske sider i spil, og antallet af anmeldte sider stiger hvert år skal du skal være opmærksom på følgende:

 • Er der kontaktoplysninger på webshoppen? Der skal stå navn på ejer/indehaver, email adresse, telefon nummer og fysisk adresse.
 • Er der CVR nummer? Danske virksomheder skal have et CVR nummer fra Det Centrale Virksomhedsregister, med et CVR nummer der skal stå på hjemmesiden.
 • Har hjemmesiden E-mærkning? E-mærket skal sikre forbrugerne en sikker internet-handel, og er en mærkningsordning hvorved virksomheder med E-mærket har forpligtet sig til at overholde gældende retningsinier og lovgivning for området, deriblandt betalingsformer. Hjemmesider med E-mærket bliver løbende kontrolleret.
 • Google translate? Er der stavefejl eller skiftende sprog kan det være tegn på at siden er oversat af en maskine, og dermed ikke er sikker. Dette er dog ikke en præcis rettesnor, for hvad nu hvis en evt. svindler har fået hjælp til retstavning og grammatik?
 • Er priserne meget lave? Hvis priserne virker anderledes end du er vant til og rammer nogle skæve priser kan det være tegn på at siden er oversat. Dette er heller ikke en præcis rettesnor, men skal gøre sådan at du er ekstra opmærksom. Enhver kan oprette et dansk domæne, lave en webshop og forsøge at snyde dig så vandet driver, også fra den anden side af jorden.
 • Er webshoppens anmeldelser gode? Tjek forbrugeranmeldelser, og se om der generelt er gode anmeldelser. Bemærk at fordi at der er få kunder der virker utilfredse, er det ikke nødvendigvis et helt rigtigt billede af virksomhedens kundepleje. Alle kan have en dårlig dag, og nogle kunder kan måske også være urimelige. Se evt. antal utilfredse kunder i forhold til antallet af gode anmeldelser. Læg mærke til om der er tilfredshed omkring reklamation.

Fortydelsesret
Du kan fortryde i 14 dage.
Køb over internettet kan du fortryde i op til 14 dage efter, du har modtaget varen.
Fortrydelsesretten på 14 dage gælder, når du handler i danske netbutikker eller netbutikker i et andet EU-land. Udenfor EU kan du ikke gå ud fra, at du har ret til at fortryde dit køb. Fortrydelsesretten gælder dog ikke for alle køb på nettet.
Læs mere om fortrydelsesret her: https://taenk.dk/raadgivning-og-rettigheder/e-handel

Sikker betaling
Ved online handel skal du være opmærksom på følgende:

 • ALTID at bruge betalingskort eller Mobilepay. Hvis du ikke modtager varene eller der er trukket et højere beløb, kan og skal din bank føre pengene tilbage til din konto. Du skal så udfylde en formular som du afleverer i din bank. Før du henvender dig til banken omkring dette, skal du dog først forsøge at løse det med virksomheden. Kan du ikke løse det med virksomheden skal du så som næste skridt henvende dig i banken.
 • Om forbindelsen er sikker? Din forbindelse skal være krypteret, når du videregiver dine fortrolige oplysninger som f.eks. kortnummer. Hjemmesiden har en sikker forbindelse når du kan se en lille hængelås foran adressen (URL) på hjemmesiden. Du kan også se, om adressen i adressefeltet begynder med “HTTPS” i stedet for det sædvanlige “HTTP”. S’et står for “secure”, altså sikker. Både hængelåsen og “HTTPS” er tegn på, at der er oprettet en sikker forbindelse ved hjælp af en såkaldt SSL-protokol.

 • Aldrig betale med bankoverførsel eller pr. efterkrav. Gør du dette er der ikke meget du kan stille op. Politiet har bunker af sager liggende hvor der er folk der har svindlet andre til betalinger på de ovennævnte måder. Der er stor mulighed for at du aldrig ser dine penge igen.
 • Aldrig oplyse dit kortnummer, medmindre du selvfølgelig er ved kassen i webshoppen og du er igang med at betale for dine varer. Oplys aldrig kortnummer på pr. link, mail, sms, eller mobilen!
 • At gemme bekræftelsen. Gem evt. et screenshot af din bestilling og sørg altid for at du har sikret dig at du har fået en bekræftelses-mail fra virksomheden omhandlende din ordre. Hvis der opstår problemer af en eller anden art, har du dokumentationen i orden.
 • Efter købet. Kontroller din konto efter købet for at se om beløbet passer med beløbet i din faktura.

Black friday.
Kig efter tilbud og vær påpasselig. Vi er i Danmark et af de lande i europa der handler mest på nettet og dette ved svindlerne, også på black friday. En anden ting er butikkens oplyste tilbud/førpris. Forbrugerombudsmanden har været ude efter flere store butikskæder fordi de ikke har overholdt markedsføringsloven, netop i forhold til hvad butikken oplyser kunden om at man sparer. Du kan kort sagt ikke regne med det butikken påstår at du sparer, for mange tilbud er i virkeligheden ikke billigere end normalpris. Du er nødt til at holde godt øje med prisen på udvalgte varer, faktisk allerede inden de her tilbud går igang.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *